DÜNYA

AB Kriterleri Yeniden Masada:Kopenhag Kriterlerinin Yerine Getirilmesine Bağlı

İsveç’e NATO’da yeşil ışıkla birlikte Türkiye’nin AB dosyası da masaya geldi. AP’nin Türkiye Raportörü, üyelik sürecinin demokrasiden hukuka birçok başlığı içeren Kopenhag kriterlerinin yerine getirilmesine bağlı olduğunu hatırlattı. Erdoğan ‘Üyelik sürecimizin canlandırılmasında olumlu bir kanaat hâkim. AB verdiği sözleri hayata geçirirse biz de harekete geçeriz’ açıklaması yaptı.

(İsveç’in üyeliği) Bu konudaki ilkeli duruşumuz başından beri belli. Katılım protokolünü onaylayacak merci TBMM’dir. İşleyen bir süreç var, Meclis çıkarlarımız doğrultusunda en doğru kararı verecektir.

VİZEDE SOMUT SONUÇ İSTİYORUZ

(Vize serbestisi) Gümrük birliğinin müzakereleri hızlanacak. Vize serbestisinde de mesafe alacağımıza inanıyorum. Kazan-kazan ilkesiyle yürütülen müzakerelerin somut sonucunu en kısa sürede görmek istiyoruz.

ATILAN ADIMA GÖRE HAREKET EDERİZ

Verilen sözlere dair somut adımlar terör örgütlerinin faaliyetlerinin sonlandırılması ve teröristlerin iadesi. AB’den göreceğimiz olumlu çalışmalar neticesinde biz de verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için harekete geçeriz.

KÖRFEZ DESTEĞİNİ BİZZAT GÖRECEĞİZ

Karar'ın manşetinde yer alan habere göre, (Ekonomi) Suudi, Katar, BAE’ye yapacağımız ziyarette Türkiye’ye verecekleri desteği göreceğiz. Ekonomi ehil kadroların elinde. Gelen ekibin olumlu yansımasını almaya başladık. Enflasyonu yine tek haneye indireceğiz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenen NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nin ardından Türkiye’ye dönüşünde, uçakta değerlendirmelerde bulundu. Erdoğan “Çabalarımız sonucunda ittifak tarihinde ilk defa Terörizmle Mücadele Özel Koordinatörü atanması kararı ilan edildi. İsveç’in NATO üyeliği konusu malumunuz zirve bağlamında öne çıkarılan hususlardan biri oldu. Bu konudaki ilkeli duruşumuz başından beri bellidir. Politikamızı burada da devam ettirdik. Zirve hitamında yaptığımız basın toplantısında meseleyi enine boyuna değerlendirdik. Kendilerine ifade ettiğimiz gibi İsveç’in katılım protokollerini onaylayacak merci, Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Şu an işleyen bir süreç vardır. Meclisimiz atılan adımları takip edecek, ülkemizin çıkarları doğrultusunda en doğru kararı verecek” dedi.

“Avrupa Birliği üyelik sürecimizin yeniden canlandırılması noktasında olumlu bir kanaat hakim. Türk ekonomisine çarpan etki yapacak Gümrük Birliğinin güncellenmesi müzakerelerini de hızlandıracağız. Vize serbestisinde de mesafe alacağımıza inanıyorum” diyen Erdoğan, bu kapsamda, Türkiye’nin savunma kabiliyetini güçlendirecek projelerle ilgili süreçlerin de ivme kazanacağını söyledi.

Zirve kapsamındaki görüşmelerin çok verimli geçtiğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Yaklaşık 1 saat 15 dakika bir görüşme oldu. F16’ların satışıyla ilgili Biden ve yönetimi aslında ülkemiz lehine bir tutum sergiliyor. Şu anda gerek kendisi gerek Dışişleri Bakanı ‘Biz bu işin üzerindeyiz, takipçisiyiz’ dediler. Bizden de Dışişleri Bakanımız Hakan Bey, aynı şekilde İbrahim Bey her ikisi de muhataplarıyla görüşmek suretiyle bu sürecin, hatta Yaşar Paşamız da muhatabıyla görüşmek suretiyle, bu sürecin lehe dönüştürülmesini inşallah temin edecekler.”

Erdoğan, “Türkiye’nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinde yeni bir süreç, yeni bir açılım ihtimalinden söz ediliyor. Buradaki görüşmelerden aldığımız hava oydu ve bazı sözler de verildi. Bu aşamada beklenen vize kolaylığı, vize serbestliği ve Gümrük Birliği çerçevesinde güncellemeler noktasında müzakerelerin devamına yönelik ilk adımlar nasıl atılacak? Nasıl bir takvim var önümüzde?” sorusu üzerine de “Danışmanım Çağatay Bey’i Brüksel’e gönderdik. Yarın orada bu konularla ilgili görüşmeleri yapacaklar. Gerek Gümrük Birliği konusu gerekse vize serbestisi konularını görüşecek. Bunların Türkiye lehine olacağına inanıyorum. Ursula von der Leyen de bununla ilgili bize olumlu bazı şeyler de söyledi. Çağatay Bey de oradan olumlu gelişmelerle dönecektir diye düşünüyorum” dedi.

Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde, yüksek temsilci ve komisyondan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkileri hakkında rapor hazırlamasının istenmesinin isabetli bir adım olduğuna işaret eden Erdoğan, raporun olumlu ve ileriye dönük biçimde hazırlanmasını beklediğini aktardı.

Erdoğan, şunları kaydetti:

“Türkiye olarak verdiğimiz sözlerin her zaman arkasında durduk, duruyoruz. Kazan-kazan ilkesiyle yürütülen müzakerelerin somut sonuçlarını en kısa zamanda görmek istiyoruz. Verilen sözlere dair somut adımlar öncelikle terör örgütlerinin faaliyetlerinin söz konusu ülkelerde sonlandırılması, teröristlerin iadesi. Avrupa Birliğinden göreceğimiz olumlu çalışmalar neticesinde biz de verdiğimiz sözleri hayata geçirmek için çalışmalara başlarız. Geçen yıl üzerinde mutabık kalınan konular hayata geçmediği için süreç bugüne geldi. Bundan sonra da verilen sözlerin hayata geçirilmesine göre biz de harekete geçeriz. Netliğimizi, bu konuda tavizsiz olduğumuzu muhataplarımıza anlattık.”