Şam'ın güneyinde yaşanan gelişmeler, Esad rejiminin başkent üzerindeki kontrolünü ciddi şekilde zayıflattı. Silahlı grupların şehir merkezine doğru ilerlemesiyle birlikte rejim güçleri birçok bölgeden çekilmek zorunda kaldı.
Göstericiler akşam saatlerinde başkentin çeşitli mahallelerinde Esad güçlerine karşı ayaklanırken, Esad güçleri Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından geri çekildi.
HAPİSHANELERDEKİ MAHKUMLAR SERBEST BIRAKILDI!
Suriye'deki muhalif güçler, Esad rejiminin en kötü şöhrete sahip hapishanelerinden biri olan Sedneya dahil, birçok cezaevindeki binlerce mahkumu serbest bırakarak büyük bir operasyon gerçekleştirdi.
SURİYE YÖNEYİMİ ÇÖKTÜ, ASKERLER EVLERİNE GÖNDERİLDİ!
Muhaliflerin başkent Şam'ı ele geçirmesinin ardından Suriye yönetimi resmen çöktüğünü açıkladı. Bu gelişmeyle birlikte Suriye ordusu dağıtıldı ve askerler evlerine gönderildi.
"ESAD ŞAM'I TERK ETTİ" İDDİASI!
Batı kaynaklı ajanslarda yer alan haberlere göre, Suriye Devlet Başkanı Esad Şam'ı terk etti. Reuters'ın bildirdiğine göre, Esad'ın bilinmeyen bir yere doğru hareket ettiği ifade edildi.
HTŞ LİDERİ ANLAŞMAYI DUYURDU!
HTŞ lideri Colani, imzalanan anlaşma hakkında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Şam kentindeki tüm askeri güçlerin, resmi olarak devredilinceye kadar eski Başbakanın denetiminde kalacak olan kamu kurumlarına yaklaşması ve havaya kurşun sıkması kesinlikle yasaktır.”
Suriye'de evine dönen Hac Musa, köyünü PKK/YPG'li teröristlerce mayınlarla tuzaklanmış buldu.
LAZKİYE VE TARTUS RUSLAR'DA KALDI!
Esad rejiminin kontrolündeki son kalelerden biri olan Lazkiye ve Tartus'ta bulunan Rus üslerindeki olağanüstü hareketlilik, muhaliflerin bu bölgeleri hedef almamasıyla birleşince dikkatleri üzerine çekti.
Tahran yönetimi İran güçleri için güvenli geçiş talebinde bulundu.
ŞAM'A İLK GİREN DERA GRUBU OLDU!
Odatv'nin haberine göre, Kuzey cephesinden ilerleyen HTŞ yerine, güneyden hareket eden Dera grubunun Şam'ı ele geçirmesi, beklenmedik bir gelişme olarak dikkat çekti.
Suriye'nin Hama ilindeki Esad karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi.
Suriye devriminin başladığı Dera, bu kez de başkentin düşüşünde önemli bir aktör konumundaydı. Hem Şam'a ilk giren grup hem de operasyona liderlik eden isimler Dera kökenliydi.
ABD'deki Suriyeli muhalifler, zaferlerini coşkuyla kutladı.
İŞGALCİ İSRAİL, TANKLARINI GOLON TEPELERİNE KONUŞLANDIRDI!
Siyonist İsrail, Golan Tepeleri'nde askeri varlığını artırarak Suriye sınırına daha da yaklaştı. Bu amaçla bölgeye tank konuşlandırdı, yol barikatları kurdu ve tarım alanlarını askeri bölge ilan etti. İsrail tanklarının tampon bölge oluşturmak amacıyla Kuneytra bölgesine girdi.
SURİYE'DE NE OLDU?
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esad yönetimi güçleriyle Esad karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başladı.
30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü Esad güçlerinden alan Esad karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağlamıştı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini Esad güçlerinden aldı.
Esad karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başladı.
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini Esad güçlerinden geri aldı.
Ülkenin güneyindeki Suveyda il genelinin tümü de 7 Aralık'ta muhalif grupların kontrolüne geçmişti. Aynı gün Kuneytra'daki yerel muhalifler de il merkezinin kontrolünü sağladı.
Şam'ın güneybatısında Esad güçlerine karşı ilerleyen gruplar da 7 Aralık'ta başkentin güney banliyölerine girdi.
Başkente açılan Humus ilinde, Esad karşıtı güçler, 7 Aralık'ta kent merkezine hakim oldu.
Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezini aldı.
Silahlı grupların Suriye'nin başkenti Şam'ın güney banliyölerine girmesinin ardından Beşşar Esad güçleri pek çok noktadan çekilmeye başladı. Şam'da göstericilerin büyük öneme sahip yerlere girmesiyle Esad yönetimi kentin kontrolünü kaybetti.
Göstericiler akşam saatlerinde başkentin birçok mahallesinde Esad güçlerine karşı ayaklanırken Esad güçleri, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve uluslararası havalimanından çekildi.
Şam'daki Suriyeliler kutlama yaptı.
DEVLET TELEVİZYONUNDAN AÇIKLAMA
Suriye devlet televizyonunda yayınlanan videoda, Beşşar Esad'ın devrildiği ve cezaevlerindeki tüm tutsakların serbest bırakıldığı duyuruldu
Muhalif grup adına açıklamayı yapan kişi, tüm muhalifleri ve vatandaşlara "özgür Suriye devletinin" kurumlarını koruması yönünde çağrı yaparak, "Yaşasın bütün Suriyelilerin özgür Suriye devleti" ifadesini kullandı.
Esad döneminin sona erdiği devlet kanalından resmen ilan edildiği anlar:
TRUMP'TAN İLK AÇIKLAMA
ABD'nin seçilmiş başkanı Donald Trump, "Esad gitti. Ülkesinden kaçtı. Koruyucusu Putin liderliğindeki Rusya, artık onu korumakla ilgilenmiyordu. Suriye’ye olan ilgilerini tamamen kaybettiler çünkü Ukrayna’da, hiç başlamaması gereken ve sonsuza kadar sürebilecek bir savaşta, 600 bine yakın Rus askeri yaralı ya da ölü durumda" dedi.
SEMBOLLER YIKILIYOR
Başkent Şam'dan Esad ailesinin memleketi Lazkiye'ye, Halep ve Hama'dan diğer pek çok kentte Esad'ın sembolü olan tüm simgeler indiriliyor.
Nerede olduğu hâlâ bilinmeyen Beşşar Esad'ın sarayını da basarken, ülkenin pek çok bölgesinde kutlamalar sürüyor.
Esad güçlerinin Şam Uluslararası Havalimanı'ndan çekildiği anlar:
MAHKUMLAR SERBEST
Muhalifler, Suriye'nin en çok konuşulan hapishanesi, Esad'la özdeşleşen Sedneya dahil bir çok cezaevinden binlerce mahkumu serbest bıraktı.
ORDU DAĞITILDI
Muhaliflerin Şam'ı ele geçirmesinin ardından Suriye ordusu mensuplarına yönetimin çöktüğünü bildirdi. Suriye ordusu dağıtıldı ve evlerine gönderildi.
Şam Emevi Camisi'ndeki sabah namazında tekbirlerle kutlandı
"ESAD ŞAM'I TERK ETTİ" İDDİASI
Batı medyasına yansıyan haberlere göre Suriye Devlet Başkanı Esad Şam'ı terk etti. Reuters'ın haberine göre Esad'ın bilinmeyen bir yere doğru yola çıktığı bildirildi.
Esad yanlısı halk ise başkent Şam'dan kaçıyor. Esad karşıtı Suriyeliler ise kutlama yapıyor. İşte o anlar:
GİZEMLİ YOLCULUK
Dünyadaki anlık olarak gerçekleşen uçuşları gösteren takip programı Flightradar'da binlerce kişi Şam'dan kalkan nakliye uçağını izledi. Uçak Lazkiye'ye doğru yol aldı.
CEVLANİ ANLAŞMAYI DUYURDU
Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) lideri Ahmed eş-Şera (Ebu Muhammed el-Cevlani), sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Şam'da kamu kurumlarına yaklaşılmaması konusunda uyarıda bulunarak, "Bu kurumlar resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır" dedi.
Şera, "Kamu kurumlarına yaklaşmak kesinlikle yasaktır. Bu kurumlar, resmen devredilene kadar eski Başbakanın gözetimi altında kalacaktır. Havaya ateş açılması da yasaktır" ifadelerini kullandı.
Suriye'de evine dönen Hac Musa, köyünü PKK/YPG'li teröristlerce mayınlarla tuzaklanmış buldu.
RUS ÜSLERİ KALDI
Muhaliflerin, Rus üslerinin bulunduğu Lazkiye ve Tartus'u pas geçmesi dikkat çekti. Esad'ın elinde sadece bu iki kent kalırken Rus üslerinde hareketlilik yaşandığı öne sürüldü.
Tahran yönetimi İran güçleri için güvenli geçiş talebinde bulundu.
İLK KİM GİRDİ
Beklenenin aksine Şam'ı alan grup Halep, Hama ve Humus'u alarak kuzeyden Şam'a inen HTŞ olmadı. Şam'ı ele geçiren grup Dera'da bulunan ve güneyden Şam'a inen grup oldu.
Suriye'nin Hama ilindeki Esad karşıtı silahlı gruplar, kent merkezinin kontrolünü ele geçirdi.
DERA'DA BAŞLADI DERA'DAN BİTTİ
Suriye'de 2011'de ilk gösterilerin başladığı Dera kenti Şam'ın devrinde kritik bir rol oynadı. Şam'a ilk giren grup Dera'dan olurken HTŞ komutanı Muhammed Cevlani ve Humus'tan Şam'a inen komutan da Deralı...
İSRAİL TANKLARI
Öte yandan, tampon bölgeyi genişletmeye çalışan İsrail, Golan Tepeleri boyunca yol barikatları konuşlandırdı. Suriye sınırına bitişik tüm tarım alanları kapalı askeri alan ilan edildi. İsrail tanklarının tampon bölge oluşturmak amacıyla Kuneytra bölgesine girdi.
ÇÖKEN REJİMİN BAŞBAKANINDAN AÇIKLAMA: "HAZIRIZ"
Beşşar Esad iktidarının Başbakanı Muhammed Gazi el-Celali, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, "Suriye'de halkın seçeceği bir hükümetle çalışmaya hazır olduklarını ve her türlü desteği sağlamaya hazır olduklarını" belirtti.
Kamu mallarına zarar verilmemesi çağrısında bulunan Celali, "Kimseye dokunmayacağını söyleyen ve bize elini uzatan muhaliflere elimizi uzatıyoruz" dedi.
Celali, "Suriye tüm Suriyelilerin. Bu ülke normal bir ülke olabilir, bu ülke komşularıyla ve dünyayla iyi ilişkiler kurabilir. Bu tercih, Suriye halkının seçeceği yönetime kalmış. Biz, seçilecek yeni yönetimle işbirliğine hazırız. Onlara her türlü desteği sağlayıp devlet dosyalarını kolayca onlara aktarmaya hazırız" ifadelerini kullandı.
MUHALİFLER BAŞKANLIK SARAYINDA
Esad karşıtı güçler Başkanlık sarayı ve Genelkurmay Başkanlığı binasına girdi. Başkanlık sarayında düzinelerce makineli tüfeğin bulunduğu bir cephanelik de ele geçirildi.
SURİYE'DEKİ GELİŞMELER
Suriye'nin kuzeyindeki Halep ilinin batı kırsalında 27 Kasım'da Esad güçleriyle Esad karşıtı silahlı gruplar arasında çatışma başladı.
30 Kasım'da Halep'in merkezinin büyük bölümünü Esad güçlerinden alan Esad karşıtı gruplar, aynı gün tüm İdlib genelinde hakimiyet sağladı. Gruplar, şiddetli çatışmaların ardından 5 Aralık'ta Hama kent merkezini Esad güçlerinden aldı.
Esad karşıtı gruplar, başkent Şam'a açılan stratejik önemdeki Humus ilinin bazı yerleşim yerlerini ele geçirerek burada ilerlemeye başladı.
Suriye'nin Ürdün sınırındaki Dera ilinde 6 Aralık'ta operasyon başlatan askeri muhalifler, çatışmaların ardından il merkezini Esad güçlerinden aldı.
Ülkenin güneyindeki Suveyda il genelinin tümü de 7 Aralık'ta muhalif grupların kontrolüne geçti. Aynı gün Kuneytra'daki yerel muhalifler de il merkezinin kontrolünü sağlamıştı.
Şam'da muhalifler kutlama yapıyor.
7 ARALIK'TA ŞAM'A GİRİLDİ
Şam'ın güneybatısında Esad güçlerine karşı ilerleyen gruplar da 7 Aralık'ta başkentin güney banliyölerine girdi.
Başkente açılan Humus ilinde, Esad karşıtı güçler, 7 Aralık'ta kent merkezine hakim oldu.
Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezi, terörden kurtarıldı.
Şam'ın güneybatısında Esad güçlerine karşı ilerleyen gruplar da 7 Aralık'ta başkentin güney banliyölerine girdi.
Başkente açılan Humus ilinde, Esad karşıtı güçler, 7 Aralık'ta kent merkezine hakim oldu.
Suriye Milli Ordusu'nun Halep kırsalında 1 Aralık'ta terör örgütü PKK/YPG'ye karşı başlattığı Özgürlük Şafağı Operasyonu'nda ise Tel Rıfat ilçe merkezini aldı.
61 YILLIK BAAS YÖNETİMİ
Suriye'de 1963'de iktidara gelen Baas Partisinin 61 yıllık iktidarı, 2011'de patlak veren iç savaşta, başkent Şam'ın rejimin kontrolünden çıkmasıyla çöktü.
Arap Sosyalist Baas Partisi Suriye'de 1963'te darbeyle iktidara geldi. 1970'de yılında parti içi darbeyle Beşşar Esad'in babası Hafız Esad iktidarı ele geçirerek, 1971'de Suriye Devlet Başkanı oldu.
Beşşar Esad ise babasının ölümü üzerine 2000'de devletin başına geçti.
Esad ve Baas iktidarı, rejim karşıtı grupların 8 Aralık'ta başkent Şam'da kontrolü almasıyla sona erdi.
Suriye'de 2011 yılında başlayan olaylar, Esad yönetiminin karşılığıyla süreci iç savaşa dönüştürdü.
Suriye'de 27 Kasım'da yoğunlaşan çatışmaların ardından ülkede Halep, İdlib, Hama'dan başlayarak pek çok bölgede kontrolü kaybetti.
Son olarak başkent Şam'da Esad güçleri, kamu kurumları ve sokaklardan çekildi.
Böylece, 61 yıllık Baas rejimi ve 53 yıllık Esad ailesi iktidarı sona ermiş oldu.