DÜNYA

Almanya'dan Eurofihgter İçin Türkiye'ye 'Ege’de Uçuş Yasağı' Şartı

Rusya’dan alınan S-400’ler Türkiye’ye ayak bağı oldu. 2019’dan beri paketi açılmayan hava savunma sistemi savaş uçaklarımızın modernleştirilmesini engelledi ve Ege’de üstünlüğü Yunanistan’a kaptırdık.

Rusya’dan alınan S-400’ler Türkiye’ye ayak bağı oldu. 2019’dan beri paketi açılmayan hava savunma sistemi savaş uçaklarımızın modernleştirilmesini engelledi ve Ege’de üstünlüğü Yunanistan’a kaptırdık. Almanya, şimdi de Eurofighter savaş uçaklarının satışı için, "Ege Denizi ve Adalar üzerinde uçmama garantisi" istiyor.

Türkiye’nin Avrupa’dan istediği 20 adet Eurofighter-Typhoon savaş uçağına, Almanya’nın şartlı onay vereceği öne sürüldü.

Alman RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND) yayın organı, Türkiye’nin halen Eurofighter’ları almak istediğini ancak uçakları üreten İngiltere, İtalya ve İspanya’nın onayına rağmen Almanya’nın buna direndiğini yazdı.

ALMANYA’NIN İKİ ŞARTI

Haberde, Almanya’nın uçakları satma koşulunun, "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan’a yönelik sert açıklamalarından ve Ege Adaları üzerindeki toprak iddialarından vazgeçilmesi" olduğu öne sürüldü.

Sözcü'den Ali Gülen'in haberine göre,  Diğer üç ülke onay vermiş olsa bile, Almanya’nın onayı olmadan bu savaş uçaklarının Türkiye’ye verilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

YUNANİSTEN ÜSTÜNLÜĞÜ ELE GEÇİRDİ

RND, Türkiye’nin S-400 alımının büyük hata olduğunu ve bunların 2019’da teslim edilmesine rağmen paketinin bile açılmadığını da kaydetti.

Bu hata yüzünden Yunanistan’ın son yıllarda Hava Kuvvetleri’ndeki uçakları modernleştirdiği, Ege’de açık bir üstünlüğe sahip olduğu belirtildi. Yazıda, "S-400’ler Türk hava kuvvetlerinin modernleşmesinin önünde bir engel oldu. Yerli üretim Kaan ise, dışarıdan F-35’e çok benziyor ama üretimi, batıdan gelecek motor ve elektronik parçalara bağımlı" denildi.