"  Denizde kumConide yalan bitermi?





ABD Türkiye Büyükelçisi John Bass 7 ay önce STAR’a verdiği özel röportajda PYD hakkında 3 konunun altını çizmişti. Ama ABD’nin bugünkü Suriye politikası Bass’ın altını çizdiği konularla çelişiyor.






ABD Büyükelçisi John Bass 7 ay önce Suriye hakkında gazetemize “PYD dışındaki muhaliflerin de güçlendirileceği”, “bölgede demografinin değişmeyeceği” ve “yeni bir enerji hattı kurulmayacağına ilişkin” bilgi vermişti ama bugün tablo bambaşka. Bu üç konu haricinde, PYD, Fırat’ın Batı’sına geçmek için ABD’nin katkı bulunduğu süreçte Rusya’nın da desteğini aldı.

SDG KILIFI

PKK’nın Suriye uzantısı PYD’ye verdiği destek nedeniyle eleştirilere cevap vermek isteyen ABD Büyükelçisi John Bass 24-25 Haziran’da yazarımız Saadet Oruç’a konuşmuştu ve özellikle üç konuyu vurgulamıştı: Bunlardan ilki sadece PYD’ye destek vermediklerine yönelikti. Bass’ın “DAEŞ’e karşı gelen gruplara hava saldırıları ile destek oluyoruz, bunlar arasında ÖSO’ya bağlı Suriyeli Arap gruplar ve PYD de dâhil olmak üzere bazı Suriyeli Kürt gruplar var” sözlerinden sonra ABD bazı girişimlerde bulundu ve önce yüzde 90’ını PYD’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kuruldu. Böylece ABD, “Sadece PYD’ye yardım yapan ülke” olma suçlamasını üzerinden atmaya çalıştı. Hemen arkasından da DSG’ye yani PYD’ye ABD tarafından havadan silah yardımı yapıldı.

DEMOGRAFİ DEĞİŞTİ

Büyükelçi Bass, röportajında, “Suriye’nin kuzeyinde süren çatışmanın bölgenin demografik yapısını değiştirmek amacıyla kullanılmasına karşı çıkıyoruz. Suriye’nin kuzeyinde ve diğer bölgelerinde demografik yapının değiştiğin görmek istemiyoruz” dedi. Bu açıklamanın ardından PYD hem ABD hem de Rusya bombardımanıyla ilerleyişini sürdürürken, DAEŞ ise bazı bölgelerden geri çekildi. DAEŞ’in gittiği bölgelere PYD yerleşirken, kendilerine yaşam şansı kalmayan binlerce Arap ve Türkmen Suriyeli Akçakale’den Türkiye’ye giriş yaptı. Bölgenin demografik yapısı değişmiş oldu.

ENERJİ HATTINA DOĞRU

Büyükelçi’nin üzerinde durduğu bir diğer konu ise Suriye’ye yeni bir enerji hattına ilişkindi. Böyle bir planları olmadığının altını çizen Bass, Kuzey Irak’tan Türkiye’ye bir enerji hattı geçtiğini söyleyip, “ABD’nin Suriye’den geçen bir enerji koridoru açılmasına yönelik ilgisine dair spekülasyonları ben de duydum. Kuzey Irak’tan geçen bir enerji koridoru hâlihazırda mevcut ve Türkiye’den geçiyor. Neden alternatif yaratmaya yönelik bir arayış olsun” dedi. Bass’ın bu açıklamasından sonra PYD, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca uzanan kantonlarını birleştirmek için ABD bombardımanıyla harekete geçti. Rusya, Bayırbucak bölgesini hedeflerken, ABD de PYD’nin Fırat’ın Batı’sına geçmesi için alan açtı. ABD medyasında yayınlanan enerji koridoru haritalarının oluşmasına ramak kaldı.

ABD korumasıyla Fırat’ın batısına

ABD’nin Suriye’de bir unsurun diğerinden fazla güç kazanmasına müsaade edilmeyeceği ve federe bir yapı kurulabileceğine ilişkin tezlerini John Bass da dile getirmişti. Buna karşılık PYD, Rusya’nın da korumasıyla Esad rejimiyle masaya oturarak Fırat’ın Batı’sına geçmeye çalışıyor. Son görüşme Haseke’de taraflarca yapılırken, PYD’nin başı Salih Müslim, Türkiye’nin olası müdahalesinden çekindiğini dile getiriyor.

(STAR)