FARKINDALIK VE BİLİNÇ BAĞLANTISI

Kişinin kendi varlığının, duyularının, düşüncelerinin, duygularının ve eylemlerinin farkında olması kısacası kendini bilmesi hem kendi sınırlarını koruması hemde başkalarının sınırlarına saygı duymasına neden olur.

Kendi haddini bilmeyen başkalarının haddine de saygı duymaz. Hadsizlik problemi toplumun içinde kaos ve kargaşa yaratır.Duygularının ve düşüncelerini kontrol etmek bilinçle hareket eden insan modeline ait bir olgudur.

Başkalarını eleştirmek, kınamak, öfkelenmek tamamen düşük bilince sahip bir insan modelinin özellikleridir. Kendisi ile daha problemini çözemeyen insanlar başkalarına saldırı haline geçerek öfkelerini aktarırlar. Aslında kendilerine uzaklığın vermiş olduğu bu duygu durumu onları geçimsiz bir insan durumuna düşürür.

Yüksek bilinçli kişi, hayatta neyin önemli olup neyin önemli olmadığını bilen bilge bir kimsedir. Bilgeye manzara bütün olarak görülür. Bilgelik bütünü görebilmektir. Bilincin en yüksek düzeylerinde kişi evrenle birlik içinde olur.

Bu bilince sahip kişiler toplumsal bilincin yükselmesine yardımcı olurlar. Toplumsal bilincin yükselmesi oradaki fakirliğin, cehaletin, kaosun yok olmasına, birlik ve beraberlik duygusunun yükselmesine yardımcı olur.

Aslı SOYLU