Nitelik ve incelik sınırlarının dışına bırakılmış, insan bir nevi duyarlılığını duyumsamakta zorlandığım bir hale dönüşerek, kendi ekseni etrafında dönen bir "dünya" haline gelmektedir. Öyle bir zamana denk gelinmiştir ki, kazandığı en büyük hasletlerini, bir haset hasadına çevirmiştir çoğu insan.
Onun içindir ki, hatırlanmalı yeniden…
Müslüman nasıl olmalıdır? sorusunu yeniden gönüllerimizde, bir cevaba , bir hesaba ve bir sorgulamaya muhtaçtır.
1- ) Müslüman ; imanlı ve ihlaslı olmalıdır. Her şeyde olduğu gibi, tek örneği başta Kuran-ı Kerim ve Peygamber Efendimiz (s.a.v ) olmalıdır.
2-) Hareketli, dinamik, tuttuğunu koparan toplum insanı olmalıdır. Kaynağı nereden gelirse gelsin; toplumdan tecrit olmayı, inzivaya çekilmeyi, pasifize olmayı kabullenemez. Peygamber Efendimiz bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurmuştur. "İnsanlar arasına girip onların ezasına sabreden mü'min, insanlar arasına girmeyen mü'minden daha hayırlıdır." Yine bir hadisi şeriflerinde "Müslümanların meselelerine önem vermeyen, düşünüp çare aramadan sabahlayan kişi bizden değildir." buyurmuştur.
3-) Fikri seviyesi üstün, fedakar ve şuurlu olmalıdır.
4-) Müslüman şuna kesinlikle inanmalıdır. Başarı ancak ve ancak Allah'ın rızasını kazanmakla mümkündür. Müslüman , Allah'ın rızasını kazanmada duanın önemini, inkar edenlerden olamaz, ama sadece dua ile her şeyin hallolacağına inananları da anlayamaz.
5-) Sabırlı olmalıdır. "Bilinmelidir ki, bir çocuk 9 ay 10 günde doğuyor. Anne ne kadar beslenirse beslensin, çocuk 5 ayda doğmaz. Ancak anneyi beslemez isek, çocuk da anne de ölür. O halde hem besleyecek, hem bekleyeceğiz.
6-) Müslüman, toplayıcı ve birleştirici olmalıdır. Küçümseyici, ayrıştırıcı, hakir görücü, olamaz, olmamalıdır.
7-) Müslüman, inisiyatif sahibi olmalıdır. Olayların peşine takılan değil, olaylara yön veren kişi olmalıdır.
8-) Cesur olmalıdır. Korkak ve vesveseli olmak, bir Müslümana yakışmaz. Bilmelidir ki, eğer kaderinde bir düşman kurşunuyla ölmek varsa, evinden çıkmasa da o kurşun gelir onu bulur. Eğer kaderinde yoksa, düşman onun karnını kurşunla doldursa da yine ölmez. Rızık endişesi ile mesleğimden, efradımdan, evladımdan olurum , makamım ve mevkiim kaybolur, diyerek, güce tevessül etmez.
9-) Fedakar olmalıdır.
10-) Kararlı olmalıdır.
11-) Mesuliyetsiz ve maceraperest olamaz bir Müslüman, taşıdığı değerin ve sorumluluğun farkında davranmalıdır.
12-) Basiretli, ileriyi görebilen bir kişi olmak zorundadır.
13-) Müslüman bir Müslümana karşı son derece mütevazi, İslam düşmanlarına karşı ise sert ve gururlu olmalıdır.
14-) Yerinde ve zamanında seviyeye göre konuşmasını bilmeli, neyi, nerede, ne zaman, ve nasıl konuşacağını bilen bir insan olmalıdır. Her doğruyu her yerde söyleyen değil, her söylediği doğru olan insandır, Müslüman.
15-) Müslüman ilmi ile amil olmalıdır. Unutulmamalı ki, hiç bir harekette teori ile pratik birbirinden kopuk düşünülemez.
Bunları şunun için kaleme alma gereği hissettim. Bulanmış zihin ve gönül dünyalarında, bir damla ferah ve felah arayan, insanlara bir hatırlatma ve bir uyarı olsun.