"İLLALLAH "KISMINDAKİ 4 MANA
1- Bütün işlerde sadece Allah (Celle Celaluhü)'yu amaçlamak, O’na yönetmeyi emreder.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ ﴿٤﴾ اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ)
"Hamd;Âlemlerin Rabbi, Rahman, Rahim, dün ve ceza gününün (ahiret gününün) Mâlikine.( Allahım!)Yalınız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz ."(Fatiha Sûresi 4,5)
1- Saygı ve sevgi sadece Allah ( CelleCelalühü)'a hasretmeyi emreder. "İnsanlar arasında Allah'ı bırakıp da O'na ortak koşanlar vardır. Onları ,Allah'ı (Celle Celaluhü) severcesine severler.Mu'minler Allah'a olan sevgisi daha güçlü bir sevgidir. Zulmedenler azaba uğrayacakları zaman bütün kuvvetin Allah’ın (CelleCelalühü) olduğunu ve Allah'ın (CelleCelalühü) azabının pek şiddetli olduğunu bir bilselerdi!"
(Bakara Sûresi 165)
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
وَمِنَ النَّاسِ مَنْ يَتَّخِذُ مِنْ دُونِ اللّٰهِ اَنْدَادًا يُحِبُّونَهُمْ كَحُبِّ اللّٰهِۜ وَالَّذ۪ينَ اٰمَنُٓوا اَشَدُّ حُبًّا لِلّٰهِۜ وَلَوْ يَرَى الَّذ۪ينَ ظَلَمُٓوا اِذْ يَرَوْنَ الْعَذَابَۙ اَنَّ الْقُوَّةَ لِلّٰهِ جَم۪يعًاۙ وَاَنَّ اللّٰهَ شَد۪يدُ الْعَذَابِ
3- Korku ile ümid arasında olmayı emreder.
بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ
قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ ﴿
De ki "Ey kendilerinin aleyhinde aşırı giden kullarım!Allâh’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahları affeder. Çünkü O, çok bağışlayandır, çok merhamet edendir"
(Zümer Sûresi 53)
4- Takva sahibi olmayı emreder.
بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ
يَٓا اَيُّهَا الَّذ۪ينَ اٰمَنُوا اتَّقُوا اللّٰهَ حَقَّ تُقَاتِه۪ وَلَا تَمُوتُنَّ اِلَّا وَاَنْتُمْ مُسْلِمُونَ
"Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten nasıl sakınmak gerekiyorsa, öylece sakının ve siz ancak Müslümanlar olarak ölün "
(Ali İmran Sûresi 102)
İLAH KELİMESİNİN DÖRT BÜYÜK MANASI
(İLAH NE DEMEK)
1- İLAH
İbâdete hakkıyla layık ve müstahak olan ,zatı paki sübhaneye demektir.
Bunu göre:
" LÂ MAĞBUDE İLLALLAH " Allah'dan (Celle Celalühü) başka tapılanacak İlah yoktur demektir. Fatiha Sûresindeki: " İYYA KE NEĞBÜDÜ"
Bu manayı taşır, " Ya Rabbi ancak sana taparız,( taguta, nefse,seytana değil )"
2-İLAH
Kendisinden her türlü yardımı istenebilecek, herkesin arzu ve isteklerine, ihtiyacina eksiksiz cevap verebilecek, rahmet ,nîmet ve kudret sahibi
Allah (CelleCelalühü)
tek ,mutlak varlıktır.
Fatiha Sûresindeki: " İYYE KE NESTEĞİN "Biz ancak senden yardım isteriz " ayeti Bunu içerir.
3-İLAH
Her iş ve ibadette sadece Onun rızası aranan ve aranması gereken, Zatı Kibariya demektir .
Şu anlamda Kelime-i TEVHİD " LÂ MAKSÜDE İLLALLAH " yani Ya Rabbi her türlü hizmet hareketimden maksadım sadece sensin, sadece senin rızanı isterim "demektir.
Bunu göre her türlü riyakarlık kapıları kapalı demektir. Diğer bir ifade ile gösteriş yapanların amelleri kabul değildir.
4-İLAH
Bu dördüncü manaya gelince: maalesef bu en büyük ve kapsamlı mana ve içeriği pek çok müslüman tarafından bilinmemektedir.